Je hnědá, voňavá a neskonale svůdná.
Má natolik přitažlivé vlastnosti, že na ní nedají často dopustit ani zastánci zdravého stravování, kteří povětšinou odmítají jakékoli jednoduché cukry a pochutiny, jež je obsahují.
Čokoláda je tisíce let starým vynálezem, bez nějž si někteří jedinci nedokáží představit svůj den
a většina z nás bez ní nepřežije například vánoční, ale ani celou řadu jiných svátků.
horká čokoláda a sušenky
Navíc je možné si čokoládu dopřávat v mnoha jejích podobách, které se odlišují jak svou specifickou příchutí (s čokoládou se velmi dobře pojí například máta, chilli, skořice a další koření či dochucovadla), ale taktéž konzistencí a způsobem jejího užití.
strouhaná čokoláda
K těm nejznámějším podobám čokolády patří například:
· Čokoládová tabulka – naprostá klasika moderního potravinářství a obchodů s cukrovinkami; tabulky je možné zakoupit v každém běžném supermarketu, a to v mnoha různých gramážích, velikostech, příchutích, u nichž jako nejdůležitější vlastnosti posuzujeme zejména obsah kakaového prášku uváděného v procentech;
· Čokoládová pěna – jemná, lehká, nadýchaná; tato varianta čokolády se hodí jako sladký zákusek po kávě nebo coby doplněk k jiným dezertům (lze ji například užít jako náplň do zákusků či dortů);
· Horká čokoláda – tento voňavý nápoj je oblíbený o všech generací, u chlapců i dívek, žen
i mužů; pokud je čokoláda skutečně kvalitní, jedná se nikoli o sladce ochucenou vodu, ale hustou tekutinu, jejíž chuť je nezaměnitelná a dokáže navodit pocit pohody každému strávníkovi;
čokoládová pěna
· Čokoládové hobliny – docela jemné či hrubší hoblinky je možné připravit si doma z původně tabulkové podoby čokoládové pochoutky, nebo je zakoupit již předpřipravené; s hoblinkami pak lze dochutit či dozdobit snad každý moučník i sladkou svačinu, ať už je tato zamýšlena pro běžné rodinné odpoledne, nebo pro slavnostní událost.