Hlavní přístupová cesta do druhého patra i přístup do podkroví mají svá specifika. Při výběru schodiště je proto důležité si nejdříve ujasnit, kam ho potřebujete umístit a kolik místa na něj máte. Na jeho návrh nepotřebujete hned architekta, ale s odborníkem byste se poradit měli. Přece jen statika je velmi důležitá pro celý dům a nesmíte ji tím narušit. https://archiv.ihned.cz/c1-65892420-tomio-zije-s-volici-v-jinem-svete-starsi-hayato-se-ho-snazi-narusit černobílé schody.jpg

Nezapomínejte ani na to, že by měly být snadno dostupné, odolné, pohodlné a esteticky zajímavé. V případě hlavní cesty je nejlepším rozměrem šířka 90 cm. Na tomto prostoru se můžete v klidu vyhnout druhé osobě a také přenášet nábytek. U podkroví to ovšem neplatí. Tam se spíš vyplatí pořídit točité schody.

Zvážit byste tedy měli nejen vzhled, ale také typ. Dnes se ale podíváme na materiály, ze kterých se vyrábí. I zde totiž najdeme četné výhody i nevýhody. Při výrobě se využívá dřevo, sklo, kov i beton.

Klasika v přírodní podobě

Nejběžnějším vždy bylo a stále je dřevo. Jedná se o časem prověřenou variantu, se kterou nemůžete udělat chybu. Počítat samozřejmě musíte s údržbou a pravidelným lakováním. Stejně tak lze počítat i s tím, že časem začnou vrzat. Dřevo jako přírodní materiál pochopitelně pracuje a během let se mění. Vrzání je ovšem jednou z mála nevýhod, které dřevo má. Jinak je totiž velmi kvalitní.

Industriální vzhled

V případě, že máte interiér naladěný do industriálního stylu, budou pro vás ideální variantou kovová schodiště z povrchově upravené oceli. Úpravu si často můžete určit sami z leštění, broušení apod. Drobnou nevýhodou je jejich vyšší cena, ale tu jistě vyrovná extrémní kvalita a jejich průmyslový design. Interiéru s nimi můžete dodat neotřelý vzhled.
dřevěné lámané schodiště.jpg

Zajímavé kombinace

Nejpopulárnějším se na trhu stala především kombinace dřeva s kovem. Pokud ale chcete něco skutečně originálního, můžete zkusit i nevšední spojení materiálů. Možností je například betonová konstrukce obložená keramickou dlažbou či umělým kamenem. Stejně krásné může být kov se sklem.