Lidská pokožka je považována za tělesný orgán. Plní více funkcí, než jen estetickou, především slouží jako podpora dýchání a zásobení těla kyslíkem, provádí termoregulaci a chrání trup před vnějšími vlivy. Musíme se o ni náležitě starat, a to platí i pro muže, kteří péči o pokožku a pleť často zanedbávají. Co nám škodí kromě přílišného slunění, či naopak nedostatku vitamínu D?
připrava salátu

Co nám škodí

Pochutiny – lidé si na sebe šijí bič v mnoha podobách a jednou z nich jsou pochoutky, které snad ani nelze považovat za potraviny. Otupují chuťové pohárky a vzniká pak na nich silná závislost. Přechod k racionální výživě pak není snadný. Jsou to v první řadě průmyslově vyráběné cukrovinky slazené bílým cukrem, nezdravé tuky a oleje (trans mastné kyseliny v podobě margarínů a ztužených tuků), přemíra alkoholu, pečivo z bílé mouky (necelozrnné a vymleté bez živin). Pleti také neprospívá přílišná konzumace čokolády a kakaa.
Zadržování moči a stolice – zdá se to jako banální až legrační příčina, ovšem poměrně často se stává, že z nejrůznějších důvodů musíme tuto potřebu zadržet. A pak vzniká značný problém, protože se zpět do krve uvolňují toxické odpadní látky, které měly skončit včas v kanalizaci. Játra a ledviny je pak pracně odbourávají a usazují se mimo jiné i ve spodní vrstvě epidermis, v pokožce v podobě pupínků, akné, atopického ekzému apod.
Stres – vystresovaný organismus se špatně regeneruje a to se projeví především na kvalitě vlasů a pleti. Nestačí ji tedy pouze vyživit vnějšími aplikacemi v podobě krémů, zábalů a pleťových masek. Pamatujte i na vnitřní způsob, který nelze opomíjet.
prsty na tváři

Co nám prospívá

Dostatek přiměřeného pohybu – každý, kdo má s pohybem problém a přibírá na váze, se hned vrhá do víru vášně a obouvá běžecké boty, nebo zdvihá činky v posilovně. To je chyba, s pohybem začínejte postupně, po malých krůčcích zvyšujte dávky. Začněte pravidelnou chůzí, jízdou na kole a vynikajícím prostředkem na hubnutí a pro zdravou pleť je trampolína.
Zdravé jídlo – každý lékař vám prozradí, že byste měli pravidelně dbát na přísun čerstvé zeleniny a ovoce. K tomu zařadit celozrnné obiloviny, luštěniny, zdravé za studena lisované rostlinné oleje, ořechy, případně bílé libové maso.